2 Mart 2018 Cuma

Van'a Kırgızlar Yerleştiriliyor

Kürdistan’da istediği sonuçları alamayan AKP hükümeti, Kürt illerine yerleştirdiği Afgan, Çerkes, Özbek ve Kırgız ‘göçmenler’ ile bölgenin demografisini değiştirmeyi hedefliyor. AKP hükümetinin, şimdi de Rusya ve Çin’den getirdiği Kırgızları Wan’ın Erdîş (Erciş) ilçesine bağlı Ulupamir köyüne yerleştirdiği öne sürülüyor.

AKP bu amaçla pilot bölge olarak seçtiği Serhat bölgesine Rusya, Ukrayna, Çin ve İran’dan getirdiği göçmenleri yerleştirmeye başladı. Bundan kısa bir süre önce Ukrayna’dan yaklaşık 250 Gergavuz Türkünü Bedlîs’in (Bitlis) Elcewaz (Adilcevaz) ilçesine, Erzingan’a (Erzincan) ise Ahıska Türklerini yerleştiren AKP’nin, 15 gün önce de birçok Kırgız ailesini Wan’ın Erdîş ilçesine bağlı Ulupamir köyüne yerleştirdiği belirtiliyor.

Kürtlere karşı da mülteci şantajı

AKP’nin, hem Kürdistan’ın demografisini değiştirme, hem de PKK’ye karşı korucu olarak kullanmak istediği 75 bin göçmeni Kürdistan’a yerleştirmeyi planladığı da belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın geçen ay yaptığı “İran’da bulunan 3 milyon mülteci bize gelmek istiyor” açıklamasının ardından ilk olarak geçen hafta 150 Afgan mülteci devlet kontrolünde Wan’a yerleştirildi. Kaynak’ın, “Sadece 2016’da Iğdır ve Ağrı’da izinsiz geçiş yapan 30 bin kişi için işlem yapıldı” sözleri, Kürdistan’a mülteci akışının bilinçli olarak hızlandırıldığını gösteriyor. AKP’nin Avrupa’ya karşı kullandığı mülteci şantajını Kürtlere karşı da kullandığı yorumları yapılıyor. Devletin ‘göçmen’ maskesi altında çeteleri de Kürdistan’a getirdiği ifade ediliyor. Wan Erdîş’te 1930 tarihinde Ağrı İsyanı bahanesiyle binlerce Kürt katledilerek Zilan Deresi’ne atılmıştı. Yapılan katliamın ardından Erdîş’te birçok köye Kırgızlar yerleştirilmişti.

WAN/ANF

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder