30 Nisan 2012 Pazartesi

Yılmaz Çamlıbel: Hutbe


Ergenekon’un temel hedeflerinden birisi de, devlet ve toplumu kendi ideolojisine uygun bir biçimde, yeniden yapılandırmaktır. Bu nedenle camilerde okunacak hutbeler, merkezi bir yerden hazırlanmakta, gelen cemaate okunmak üzere tüm camilerdeki imamlara yollanmaktadır. Verilen emrin uygulanıp uygulanmadığını izlemek için de, camilere ajanlar yollanmaktadır.

29 Nisan 2012 Pazar

Mîhrîcana Serhildanên Agirî li Dihokê

Ji Mîhrîcana Serhildanên Agirî, dîmenek - Başûrê Kurdistanê (Dihok)

Îhsan Nûrî Paşa - Bi Dimilî (Zazakî)


Koyê Arartî de vera dewleta tirkan de şerê ronayîşê dewleta Kurdîstanî da dest pêkerdiş.

“Ey ebrhayê Kordistan û ey ‘eqabê Ararat.

Duhok, Festîvala Şorşa Agirî bi Dawî Bû


Hewlêr 29 Nîsan / April (PNA) - Piştî heyama du rojan çendîn semînar hatin pêşkêşkirin, festîvala Îhsan Nurî Paşa û şorşa Agirî li Duhokê bi dawî bû û komîteya bilinda serperştiya festîvalê xelat bo simînargêr û mêvanên festîvalê dan.

28 Nisan 2012 Cumartesi

ÎHSAN NÛRÎ PAŞA: JI LAWAN RA


Lawo! Tu dizanî çira em hev nabînin; çira axa me reş; esmanê me tarî ye?
Efrîtan pêşîya ronayîyê girtîye.

Lawo, tu dizanî ! çira em nikarin hilmeke rehet bikêşin. Em difetisin, dengê me dernakevê, dest û pê me nalipe. Dêwin li ser singên me rûniştine.

Zilan Katliami AİHM tarafından Kabul Edildi


Tiyatrodaki Gözyaşları Zilan Deresi'ne Aktı

Siirt Halk Eğitim Merkezinde KESK'e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) organizasyonuyla sahnelenen "Bir Derenin Gözyaşları: Zilan" adlı tiyatro oyunu, izleyicilerini 1930 Zilan katliamına şahit ederek göz yaşlarına

27 Nisan 2012 Cuma

Zilan Deresi Katliamı AİHM'de


Zilan Deresi'nde 1930 yılında 15 bin köylünün yaşamını yitirdiği ve 44 köyün tamamen yok edildiği Zilan Katliamı'na ilişkin başlatılan hukuk mücadelesi sürüyor. Katliam sonrası topraklarına

Zilan katliamının delirttiği hayatlar...


Tayfunê Zilanî, Tenzere ve Delal, Zilan katliamından sağ kurtuldular ama yaşadıkları ve tanık oldukları vahşet akıllarını yitirmelerine neden oldu. Biri zorla akıl hastanesine kapatıldı, diğeri ceset deryasında nişanlısının cesedini görünce delirdi, bir diğeri ise her uçak gördüğünde yere yatıyor.

Rondikên Zîlan li ser dikê bû


Şanoya bi navê ‘Rondikên çavên newalekî Zîlan -Bîr Derenîn Gozyaşlari Zîlan’ ya ku ji aliyê Necmettîn Salaz ve hate nivîsîn û derhêneriya wê Ramazan Velîeceoglu kir li Sêrtê hate pêşandan.

Dihok: Wêneyên Festîvala Serhildanên Agirî


Salên penaberiyê ji jiyana Îhsan Nûrî paşa


Di girêkên bîstan û sîhan ji sedsaliya bîstê sê şoreşên mezin şoreşa Şêx Seîdî li 1925-ê, şoreşa Agirî li 1926-1930-ê, şoreşa Dêrsimê li sala 1937-ê li bakûrê Kurdistanê rûdane. Şoreşa Agirî ewa pênc

Li Duhokê festîvala Şoreşa (serhildana) Agiriyê


Duhoka rengîn bi Festîvalekê şoreşa (serhildana) Agirî yê bi bîr tîne. Hemû kurd û Kurdistaniyan bi xêr biçin festivala dîroka serhildana mêrxasiyê..

19 Nisan 2012 Perşembe

Zilan Katliamında Delirenler: Tayfûnê Zîlanî


Zilan Katliamı'nda delirenler.... Tayfunê Zîlanî....Bulanık'ta dilencilik yapan yaşlıca bir deli, gökyüzünde her uçak gördüğünde kendini yere atıyor ve hıçkıra hıçkıra ağlıyordu. Üzerinden çok zaman geçmedi Zîlanlı olduğu anlaşıldı. Köyleri bombalamaya gelen uçakların dehşetine kapılıp delirmişti, ya da ağır

15 Nisan 2012 Pazar

Ağrı İsyanları Karikatür

"Ağrı'da Doğan Ay" Bu Karikatürk ((1930)Ağrı Direnişi kanlı bir şekilde bastırıldığında 1 Eylül 1930 Cumhuriyet Gazetesinde çıkmıştır.Ay atatürk ve ucunda bir kürt Ağrı Dağı'nın zirvesinde sallamaktadır.

10 Nisan 2012 Salı

Ağrı Kürt Direnişi ve Zilan Katliamı adlı kitaptan

1930 Zilan Katliamı’nda en büyük katliamların biri de Zilan Vadisi’ndeki Milk Köyü’nde yapılır.Milk köyünde o gün yaşanan katliamın tarih önündeki başka bir tanığı daMihemedê Nado’dur… Türkiye cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı’nda ise ismi Mehmet Kaçmaz..O gün 12 yaşındaydı. “Mirşût’u (Qeşgedax) çevreleyen dağlarda;

Sibirya'ya ve Nazi Savaşına... Hesenê Abo'nun hikayesi


Zilanlı Hesenê Abo, 1940’ta Sarıkamış’ta bir sınır karakolunda askerlik yaparken kötü muamelesinden bıktığı yüzbaşıyı öldürüp arkadaşlarıyla birlikte firar eder. Aras nehrinden Ermenistan’a geçen Hesenê Abo ile arkadaşları burada Sovyet birliklerine teslim olurlar. Ardından Sovyet ordusuna alınan Hesenê Abo, savaşta Nazilere karşı savaşır ve subaylığa kadar yükselir.

5 Nisan 2012 Perşembe

‘Bir Derenin Gözleri Zilan’ sahnelendi



Agirî’de (Ağrı) 1930 yılında 20 bin Kürdün katledildiği Zilan Deresi’ndeki katliamın anlatıldığı “Bir Derenin Gözleri Zilan” adlı tiyatro oyunu Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda sahnelendi. İHD Mersin Şubesi tarafından organize edilen ve Merhaba Sanat Tiyatrosu oyuncularının oynadığı oyun,

4 Nisan 2012 Çarşamba

İMC TV - Ağrı İsyanları ve Haydaranlılar

1. Bölüm


XOYBÛN, SUREYA BEDIRXAN Û KURDÊN AMERIKAYÊ

Heta niha tiştekî wisan di derbarê Xoybûnê de wekî rêxistinek û netîceyên damezirandin, kil û kêmasî û gelek rûyên wê yên din ên pêwistî nehatine nivîsandin.

DESTPÊK

ENDAMÊ XOYBÛNÊ, SÎXURÊ ÎNGILÎZAN

Di dîroka hemû gelan de, xwefiroşî, sîxurî û rapornivîs derdikevin. Carên wisan hebûne ev awa kesên han gihiştine bilindtirîn paye û meqaman, di bin destê paşa û fermanrewayan de gale kirine.

MIHEMEDÊ İSMAL'İN ANISANA KÖR HÜSEYİN PAŞA’NIN İNTİKAMI

Uzun firari ve sürgün yıllarından sonra memleketlerine dönen Hüseyin paşa ailesi, 22 yıldır sahipsiz kalan ve çoğu devlet tarafından satılan mülkiyetlerinin problemleriyle uğraştılar. Bu sorunların nispeten halinden sonra, sıra Hüseyin paşanın intikamının alınmasına geldi. 
Musa Anter suadiye’ki evinde bana;

Son tanıktan Zilan katliamı

Türk devleti, 1930 yılında, Ağrı başkaldırısından sonra Zilan Vadisine sığınan Kürtlere karşı tarihinin en büyük katliamlarından birini gerçekleştirdi. 44 köy ateşe verilirken 15 binden fazla insan vahşice katledildi. Cumhuriyet Gazetesinin o tarihte yayınladığı bir haberde kullandığı "Zilan Deresi ağzına kadar ceset dolmuştur" cümlesi katliamın boyutunu gözler önüne seriyordu.

Şahidê komkujiya Geliyê Zîlan: Heroj 200 kes dikuştin!



Komkujiya Geliyê Zîlan yek ji komkujiyên herî mezin e ku dewleta Tirk bi şêwazên hovane li dijî gelê Kurd li bakurê Kurdistanê pêk aniye.