30 Kasım 2011 Çarşamba

Di Nav Kilamên Kurdî de hin Rûpelên Dîroka Me: Tevkûjiya Gelîyê Zîlan

Seîd VEROJ/ Di Nav Kilamên Kurdî de hin Rûpelên Dîroka Me: Tevkûjiya Gelîyê Zîlan

Piştî tekçûna serhildana Şêx Seîd(1925), gelek welatparêz, şoreşger û serokên tevgerê hatin girtin; ji wan kesên girti pirranî hatin xeniqandin û hepiskirin; gelek ji wan bi zar û zêç û qewm û eşîrên xwe ve hatin nefî(sirgûn)kirin. Hinek şoreşger û ronakbîrên kurd jî revyan çûn binê xetê; gihiştin Kurdistana Sûryeyê. Hin şervan û şoreşgerên kurd jî hilkişyan ber bi çiyayên Kurdistanê û bi şerê pêşmergatiyê doza xwe berdewam kirin.

29 Kasım 2011 Salı

SAVAŞIN KADINLARI - 1,2

Özgür Gündem Gazetesinden Alınmıştır.

Ülkeler arası savaş veya iç savaşta kadınlar berbat yöntemlerle cezalandırılıyor. Katlediliyor, tecevüz ediliyor. Savaşlar sonrası ortaya çıkan tablolar durumu net bir şekilde açıklamaya yetiyor

Ah be Zilan

Özgür Gündem Gazetesi

Bir yıl önceydi, Zilan Deresi’ne gitmiştik. Büyük bir kısmı baraj suyu altında kalmıştı, geriye kalan kısımlarda ise devlet çiftlikleri ve karakol binaları inşa edilmişti ve Azadiya Welat Gazetesi’ne şöyle yazmıştık: “Asıl trajedi budur; Zilanlıların köylerinin yıkıntıları ve atalarının kemikleri üzerinde çiftlikler ve karakol bulunuyor.”

Özgür Gündem Gazetesi: ‘200 bin Kürt öldürüldü’

Kürtlere yönelik katliam Dersim’le sınırlı değil. Sadece 1926-28 yılları arasında Muş’tan Osmaniye’ye kadarki hatta işlenen katliamlar bile insanın kanını donduruyor
» ‘SİSTEMATİK FİZİKİ KATLİAM’
Dersim Katliamı, 1925-1938 arasındaki “sistematik fiziki katliam” döneminin sadece bir parçası. Şeyh Said İsyanı sonrasında yürürlüğe konulan Şark Islahat Planı çerçevesinde Kürt coğrafyasında neredeyse katliamın yapılmadığı yer kalmadı. Genelkurmay belgeleri ve Ağrı

Ağrı Diye Şehir İsmi mi Olur ???

Ağrı diye isim mi olurmuş?
Ya Tunceli ?

Ağrı ve Tunceli isimleri bu iki Şehir'e Devlet tarafından, hakaret ve küçük düşürme amacıyla verilmiş.

Bu yazımızda Agıri ye verilen Ağrı ismini analiz etmek istiyorum...

27 Kasım 2011 Pazar

1934 İskân Kanunu Ve Kürtler

Ayşe HÜR/ 1925 tarihli Şeyh Said İsyanı'ndan sonra hazırlanan Şark Islahat Planı'nın bir parçası olarak 1927'de çıkarılan bir sürgün kanunu ile Diyarbakır ve Bayazit (Ağrı) Vilayeti'nden 1400 kişi batıdaki illere sürülmüş


26 Kasım 2011 Cumartesi

Neden Geliyê Zîlan Katliamını anan yok....

-Seyit Rıza'nın hakkını savunmak insan olmanın gereğidir. Doğru da Geliyê Zîlan Katliamı ne için oldu. Niçin onun hakkını savunan yok?

-Başbakan Seyit Rıza için özür diliyor, ne iyi yapıyor. Peki Geliyê Zîlan için niçin özür dilemiyor?

-Türkiye'nin demokratları, insan hakları savunucuları niçin Geliyê Zîlan için niçin bir şey demiyor, niçin bir şey yapmıyorlar?

-Geliyê Zîlan için de özür dileyin.

İhsan Nuri Paşa ve Qazî Muhammet Arasındaki Konuşma

Dr. Şirazi’nin verdiği bilgilere göre İhsan Nuri Paşa, Pêşewa Qazi Muhamed e hitaben: “Urmiye ve Miyanduwa şehirleri Kürd şehirleridir. Kısa bir süreye kadar Kürdler dışında bir kaç Ermeni hariç kimse o şehirlerde oturmuyordu. Qazi hazretleri sizden rıcam bir şeyler yapın biz hâlâ evimizi yapma ve oluşturma vazifesini yerine getirmemişiz. Başkalarına odaların başka renklere boyamalarına izin vermeyiniz. Hükümet işlerinde uygun ve cesur insanlardan yararlanın. Saqizli, Kirmanşahlı, Bokanlı, Qesri Şirinli ve Serdeştli olsunlar, Mahabadlı olmasınlar.... Kürdistan yalnızca Mahabad değil” diyor.

BU BİR TARİHİ İHANET HİKAYESİDİR!!!

1926-1932 yılları arasında, Ağrı bölgesinde çok büyük isyanlar, direnişler ve savaşlar olmuş. Bu direnişlerin ardından zaferler kazanılmış ve Ağrının birçok bölgesinden, Türkler geri çekilmişler. Kürtler de her yere kendi bayraklarını dikmiş, vergi sistemini kurmuş, kendi gazete (Agirî) ve dergilerini(Gaziya Welat) çıkartmaya başlamışlar... Ağrı Kürt Cumhuriyeti (1927-1931) henüz dünya devletleri tarafından resmi olarak tanınmış olmasada ; Ordusu, Ordu Komutanları, Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Marşı, Bayrağı kısacası herşeyini tamamlamış normal bir devlet statüsünde eksiksiz bir şekilde sistemi yürüyordu...
Kürtler Komara Kurd a Agirî,
Avrupa Repuclic Of Ararat,
Türkler Ağrı Kürt Cumhuriyeti diyorlardı.

25 Kasım 2011 Cuma

Neviyê Xalit Begê Cibrî Qala Serhildanên Agirî Dike



NEVİYÊ XALIT BEGÊ CIBRÎ DIAXIVE

Neviyê Xalit begê cibrî qala hinek bîranînên kalikê xwe û daxistina balefiran kir, me jî nivîsî.

Kurdên me li bajarekî Kurdistanê balefireke dewleta tirka daxistene erdê, dewleta tirka ji Agiriyê bigire heya Wan, Bilîs, Milazgir, Gever, Şirnex û Colemêrgê ketine gunda, 500 serokên êl, axa û mezinên kurda hildan birine Meyîtxana (Morg) Erziromê.

Ağrı İsyanları Resimler

Kilam: Qirkirinên Geliyê Zîlan û Agirî

QIRKIRINÊN GELİYÊ ZÎLAN Û AGIRÎ

Weyê Weyê Weyê Weyê
Hey lo weyê weyê weyê weyê
Bira weyê weyê weyê
Hey lo bira wey wey
Were kêleka birayê xwe rûnê ezê ji te re bişxwînim secera Kurda
Hûn Bala xwe bidinê bêbextên Kurda, kedereke giran e

24 Kasım 2011 Perşembe

PEKi YA İLK VE EN BÜYÜK KÜRT SOYKIRIMI ZÎLAN ???



Bugünlerde herkesin gündeminde Dersim soykırımı var, akp ve chp arasında başlayan Dersim polemiği tüm ülke gündemine oturdu.
Tüm gazeteler, televizyonlar, kısacaı yazılı ve görsel medyanın tümü Dersim'den, Dersim soykırımından bahs ediyor...

22 Kasım 2011 Salı

Geliyê Zîlan Katliami 13 temmuz 1930

1930 yilinin temmuzun 13 de zilan deresinde binlerce insan mitralyöz atesleri altinda katledildiler.

mustafa kemalin yakin silah arkadasi salih omurtak komutasindaki askerler cembere aldiklari geliya zilanda , yasli, kadin ,cocuk ,demeden 15 bin civarinda insani katlettiler.

21 Kasım 2011 Pazartesi

Hoybun Cemiyeti ve Ağrı İsyanları¹

Blogumuzun notu: Türklerin gözüyle Ağrı isyanları... yazıda baya yanlış bilgi var ama yinede sizlerle paylaşmak istedik, türklerin ağrı isyanlarına nasıl baktıklarını bilmenizde yarar var diye düşündük.

Ağrı İsyanları, isyanın bastırılması ve bugüne etkileri.

Ahmet Akın | 14 Aralık 2010
Hoybun Cemiyeti ve Ağrı isyanları¹:

Dış destekli ve bir teşkilat tarafından yönlendirilen Cumhuriyet tarihinin önemli isyanlarından birisi de Ağrı ve yakın çevresinde patlak vermiştir. Ağrı isyanlarının temelinde siyasi Kürtçülük hareketi ve İngiliz kışkırtması yatmaktadır. İsyanı yönlendiren ise Kürt-Ermeni dayanışmasını temsil eden Hoybun Cemiyeti'dir.

20 Kasım 2011 Pazar

1930'dan 2011'Erciş

1930'dan 2011'Erciş - 02.11.2011 14:17
Tarihin tozlu raflarında yer alan arşivlere bir yeni sayfa da ekleyeceğiz.

Naif Yaşar-Analiz
Bu sayfa, Afetlere, katliamlara tanıklık eden Van’ın Erciş ilçesinin tarih sayfası olacak ve

ölümler, yıkımlar, enkazlarla dolu bir deprem sayfası.

Urartu Krallarından II. Argişti veya bu topraklar üzerinde kurulduğu belirtilen Arsissa veya Arzaşkun adlı şehirlerden aldığı tahmin edilen Erciş ilçesi kurulduğundan bu yana birçok afet ve katliama tanıklık eden bir ilçe olarak tarihteki yerini almıştır.

İhsan Nuri Paşa'nın bir anısı

Ben ve Bro, Şeyh’in evinin önünde oturmuş, çatışmanın nasıl olduğunu konuşuyorduk. Bu arada Ağrı’nın arkasındaki devlete bağlı Kürtlerden birisi bir katırın yularından çekerek geldi. Katırın üzerinde iki ceset vardı. Bunlardan biri bir Rûmi subayının, diğeri ise bir Kürd’ün cesedi idi.Kürd’ün cesedine bakınca bunun Temîrê Keskoi olduğunu gördük. O Temir ki,

19 Kasım 2011 Cumartesi

Zilan Katliamı araştırılsın

Zilan Katliamı araştırılsın




11 Ekim 2011 Salı 12:23

BDP, Meclis'in Zilan Katliamı'nı araştırarak dönemin mağdurlarının mağduriyetlerini gidermek için araştırma komisyonu kurmasını istedi.