26 Eylül 2011 Pazartesi

İhsan Nuri Paşa'nın Mezarı


Gora Îhsan Nûrî Paşa li Tehrana paytexta Îranê ye.

24 Eylül 2011 Cumartesi

Yeniden General İhsan Nuri Paşa Üzerine(2)


Bu yazının daha önceki bölümünde CİA ajanı Archie Roosevelt’ın anılarında İhsan Nuri Paşa’ya ilişkin bölümünü çevirerek yayınlamıştım.

Bugün ise Dr. Abdulrahman Qasimlo’nun Çek asılı eşi Helene Krulich- Chassemlou’nun 2011 yılında Paris’te Karthala yayınları tarafından çıkarılan “Une Europeenne au Pays des Kurdes” adlı eserinde General İhsan Nuri Paşa hakkında yazdıkların aktaracağım.

21 Eylül 2011 Çarşamba

Yeniden General İhsan Nuri Paşa Üzerine

Aso Zagrosî Araştırmasıdır...


Daha önce "Ararat Kartalı": İhsan Nuri Paşa” adlı yazı serisinde Dr. Haşimi Şirazi’nin Anılarına dayanarak Archie Roosevelt ile İhsan Nuri Paşa arasında yapılan görüşme üzerine durmuştum.

17 Eylül 2011 Cumartesi

Agirî’den Qandîl’e Sönmeyen Işık

Zeynel Abidin

Agirî’den Qandîl’e Sönmeyen Işık: Bağımsız KürdistanKürdistan tarihi, istilacı-köleci devletlerin Kürdistan üzerinde gerçekleştirdikleri sömürge savaşları ile buna karşı mazlum Kürt halkının direnme serüvenidir. Sırasıyla Mısır, Asur, Pers, Makedonya, Selçuklu, Osmanlı ve en son Türk, Arap ve Fars sömürgecilerinin bu onur ve bereket timsali topraklarda uyguladıkları zulüm ve talan, asırlardır hızından ve barbarlığından hiçbir şey yitirmeksizin devam ediyor.

"Ararat Kartalı": İhsan Nuri Paşa(3-Son)


Dr. Haşimi Şirazi’nin anlatımlarına göre bir gün İhsan Nuri Paşa Ağrı dışına özel bir görev için göndermek için yoldaşını arıyor.

15 Eylül 2011 Perşembe

"Ararat Kartalı": İhsan Nuri Paşa(2)


Aso Zagrosî
"Ararat Kartalı": İhsan Nuri Paşa(2)

Dr. Haşimi Şirazi’nin anlatımlarına göre 1953 yılında İran Şahı yeniden iktidara geldi ve SAVAK’ı yeniden oluşturdu. İhsan Nuri Paşa’nın maddi ve manevi durumu çok kötüydü.

14 Eylül 2011 Çarşamba

"Ararat Kartalı": İhsan Nuri Paşa(1)


Aso Zagrosî
"Ararat Kartalı": İhsan Nuri Paşa(1)

Daha önceleri çeşitli vesilelerle "Ararat Hükümeti", Kurdistan Ulusal Lıgası-Xoybûn ve "İhsan Nuri Paşa'nın Anısına" kaleme aldığım yazılarda sık sık İhsan Nuri Paşa'nın yaşamı ve mücadelesi üzerine durdum.

1 Eylül 2011 Perşembe

Kilameke Derbarê Serhildanên Agirî (weylo weylo) ji Dengbêj Reso


Wey lo, wey lo, wey lo, wey lo, wey lo!

Wey lo, wey lo, wey lo, wey lo, wey lo!

Wey lo, wey lo, wey lo, wey lo, wey lo!

Ez nemame ji mêra ra