7 Temmuz 2010 Çarşamba

Ağrı'lı tilki ( vulpes vulpes kurdistanica )

Hükümet, demokratik açılımla bazı yerleşim yerlerinin isimleri için harekete geçerken, Çevre ve Orman Bakanlığının 4 yıl önce, bazı hayvan ve bitki isimlerini Bölücü olduğu gerekçesiyle değiştirdiği belirlendi.


Hükümet, demokratik açılımla bazı yerleşim yerlerinin eski isimleri için harekete geçerken, Çevre ve Orman Bakanlığının yaklaşık 4 yıl önce, bazı hayvan ve bitki isimlerini ‘’Bölücü’’ olduğu gerekçesiyle değiştirdiği belirlendi.

Yerleşim yerlerine ilişkin bu tartışma sürerken yaklaşık dört yıl önce Çevre ve Orman Bakanlığı, bazı hayvanların Latince isimleri değiştirildi. Bakanlık, “Kürdistan” ve “Ermenistan” kelimelerinin geçmesi nedeniyle kızıl tilki, yabani koyun ve karaca türlerine verilen Latince isimlerini değiştirdi.

Bu düzenlemelerde ‘’Vulpes Vulpes Kurdistanica’’ olarak isimlendirilen ve Ağrı’da yaşayan kızıl tilkinin ismi ‘’Vulpes Vulpes’’; ‘’Ovis Armeniana’’ olarak isimlendirilen yabani koyun ‘’Ovis Orientalis Anatolicus’’ ve ‘’Capreolus Capreolus Armenus’’ olarak isimlendirilen ‘’Karaca’’ ise ‘’Capreolus Cuprelus Capreolus’’ olarak değiştirildi. Yapılan bu değişiklikleri dönemin bakanı Pepe, “Bu tür isimlendirmeler Türkiye’nin bütünlüğünü bozmak niyetiyle yapılmaktadır” diyerek savundu. Değişiklikler, dünyaca ünlü BBC’ye de haber olmuştu.

ÇEKİRGE DE VAR SARDALYA DA

GAP İdaresi'nin “Dicle Havzası Endemik Bitki Türleri” listesinde “Paracaryum Kurdistanicum” adlı Diyarbakır’a özgü bir bitki de bulunuyor. Latince isimlerinde “Kurdistanicus, Pontus, Armenius, Lazia” gibi ifadeler yer alan bazı türler şöyle:

BALIK: Alosa Pontica (Sardalya), Glypto Thorax Kurdistanicus. Ponticus (Bir çeşit barbun)

SÜRÜNGEN: Lacerta Armeniaca (Hemşin kertenkelesi), Timon Princeps Kurdistanicus (Siirt kertenkelesi)

MEMELİLER: Crocidura Lasia (Sivriburunla tarla faresi),

ÇEKİRGE: Bolivaria Kurda, Poecilimonella Armeniaca, Gomp Hoceros Armenicos Dimorphus, Phytodrymadusa Armenica, Armenicus Drap

BİTKİ: Aristolochia Pontica, Myosotis Lazia, Nonea Armeniaca, Onosma Armenum, Onnesma Armeniacum, Symphytum Kurdicum, Cirsium Karduchorum, Boletus Armeniacu

Yusuf SAHİCİ-Gazeteport

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder